top of page

Wat kan ik zelf doen?

Risicofactoren

Het helemaal genezen van perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is helaas niet mogelijk, maar het is wel mogelijk om het voortschrijden van de ziekte zo veel mogelijk in te perken. Hiervoor is het van belang om inzicht te krijgen in de risicofactoren voor het ontwikkelen en het verslechteren van PAV. De (meest bekende) risicofactoren voor hart- en vaatziekten en daarmee PAV zijn: 

- Roken.

- Een hoge bloeddruk.

- Een hoog cholesterolgehalte. 

- Diabetes mellitus (suikerziekte). 
- Overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. 

 

Wat kan ik zelf doen? 

U heeft zelf de belangrijkste rol in het voorkomen van verslechtering van hart- en vaatziekten, zoals PAV. Op bovenstaande risicofactoren kunt u zelf invloed uitoefenen. Hieronder vindt u een aantal adviezen die een positieve invloed zullen hebben op de ontwikkeling en het voortschrijden van PAV:

1. Stop met roken. Roken heeft meerdere negatieve effecten op het hart- en vaatstelsel (zie afbeelding 1). Naast dat roken het risico op hart- en vaatziekten verhoogd, is het risico op het ontwikkelen van de meeste types kanker en andere gezondheidsklachten ook groter (zoals COPD en maagzweren). 

2. Beweeg voldoende. Voldoende lichaamsbeweging heeft zowel directe als indirecte positieve gevolgen op uw bloedvaten. Zo leidt voldoende beweging tot een lagere bloeddruk, gewichtsverlies, een lager cholesterolgehalte en verkleint het de kans op diabetes. Daarnaast is looptraining een essentieel onderdeel in de behandeling van patiënten met PAV, omdat hierdoor de doorbloeding in de benen en daarmee de loopafstand van patiënten verbetert. 

3. Een gezond dieet. Een afwisselend en gezond dieet leidt tot een lager cholesterolgehalte, gewichtsvermindering en het verkleint de kans op diabetes. Beperk de zoutinname en matig het gebruik van alcohol. Streef naar een gezond lichaamsgewicht. 

4. Therapietrouw. Om een maximaal effect te hebben van de (preventieve) medicijnen die uw behandelend arts voorschrijft, is het van belang dat u de medicijnen daadwerkelijk inneemt volgens de juiste instructies. Uw arts kan een inschatting maken welke medicijnen voor u van belang zijn. Zo kunt u baat hebben bij medicijnen die de bloeddruk of het cholesterolgehalte verlagen, of kunt u bepaalde medicatie voorgeschreven krijgen om (eventuele) diabetes zo goed mogelijk te reguleren. Ten slotte kan het relevant voor u zijn om bloedverdunners te gebruiken en daarmee het risico op verstoppingen in de bloedvaten te verkleinen. 

Afbeelding 1. De negatieve effecten van roken. 

Roken risicofactor.jpg

Bron: Stichting DIEP (Diabetes Interactief Educatie Programma)

bottom of page